Kartotéky Kostky!

KARTOTÉKY JSOU ZPĚT! Probíráte se DnD kouzly nebo Fate triky, ale chcete jen některá Povolání, Dosahy, Stupně, Efekty, zdrojové příručky atp.? Kartotéky Kostky umí právě to a ještě víc! Nový projekt Kostky zrozený Naokiho rukou z SRD a určený k filtrování a procházení obsahu rozsáhlých seznamů. (původní zveřejnění 17.05.2022)
Článek vložil sirien | CC Attribution

Kartotéky jsou zpět!

Po skoro ročním výpadku jsou Kartotéky zpět!


Vracíme se do původní fáze, kde jsme je opustily - tzn. stále jde o betu v plném rozsahu, jak je uvedeno níže. Opět platí, že tam je občas kratší prodleva v odezvě, ale samotné filtrování funguje v pohodě.



O co jde

Kartotéky jsou filtry nad rozsáhlými seznamovými položkami. DnD kouzla, Fate triky nebo cokoliv jiného (viz níže). Za jejich vznik vděčíme zejména Naokimu, který je celé vytvořil, a přirozeně Dukolmovi, který v SRD položil jejich technologické i ideové základy a dohlíží na podobu jejich podkladů.


kartoteky.d20.cz



Ovládání - TLDR manuál

Rolovátka umožňují vícečetný výběr. Podržte při kliknutí CTRL (pro jednotlivé volby) nebo SHIFT (pro volbu všeho od zakliknutého ke kliknutému). Stejným způsobem lze výběr i zrušit, pokud se ukliknete.


Filtrování není real-time - po úpravě filtru znovu klikněte na "Hledat".


Volby uvnitř jednoho rolovátka (u Fate triků i napříč všemi rolovátky přiřazení k dovednosti, archetypu atd.) se "sčítají" (zobrazí se všechny zakliknuté). Volby napříč rolovátky se podmiňují (zobrazí se jen ty které splňují alespoň něco z každého zakliknutého rolovátka).


V technické řeči: uvnitř rolovátek a mezi Fate rolovátky původu je OR, volby uvnitř rolovátka jsou v závorce a mezi závorkami jednotlivých rolovátek je AND.


Vznik Kartoték

Myšlenka kartoték se zrodila spolu s reinkarnovanými SRD Kostky, jejichž obsah je uložený v podobě markdown dokumentů. Ty jsou nejen snadno strojově čitelné, ale i dále zpracovatelné, což otevírá mnohé další možnosti. První takovou bylo vytvoření snippetů obsahu, které umožnily vznik virtuálních knih (DnD Grimoárů a Soupisů povolání). Druhou takovou možností je právě vznik Kartoték.


Předlohou Kartoték byla compendia z roll20 a DnD kouzla se základními údaji byla i jejich prvním vývojovým obsahem. Naše vize je nicméně rozsáhlejší a stejně jako SRD, i Kartotéky jou univerzálním nástrojem pro libovolný typ obsahu (herní systém nebo typ seznamových položek). Po zvládnutí kouzel jsme na Fate tricích dopracovali různé složitější funkce a nastavení, včetně vícečetného mapování a přidání nových filtrovaných vlastností. Kartotéky jsou už teď univerzálním nástrojem schopným po jednoduché úpravě vstupních dat a po troše úvodního nastavování zpracovat libovolný typ obsahu s takřka libovolnou datovou složitostí.


BETA verze!

Kartotéky jsou už teď plně funkční a obsahují už i pár dodatečných věcí (a další funkce a vychytávky ještě brzy přibydou). Nicméně jde o betaverzi této technologie a to ve vulgárně Googlím významu:

  • První (!) načtení stránky může mít pár vteřin prodlevu. (Dál už to je v pohodě)
  • Cokoliv se může kdykoliv změnit na základě vašeho feedbacku nebo našeho rozmaru.
  • Nečekané technické problémy je můžou bez varování shodit na dobu neurčitou.
  • V tomto stavu mohou Kartotéky zůstat velmi dlouho.

Rozhodně oceníme všechnu zpětnou vazbu stejně jako nápady a náměty.


S tou betou to myslíme vážně. Z důvodů běží Kartotéky na odlišné technologii, než zbytek Kostky, což je poněkud experiment. Může se osvědčit a může to tak zůstat. Může se stát, že v budoucnu překlopíme Kartotéky na Nightfall tech (což nemusí, ale může znamenat i významné změny v jejich fungování). Může se stát, že narazíme na neřešitelné problémy a Kartotéky budeme muset dát na neurčitou dobu k ledu - problémy zkusíme napravit, ale může to trvat.


Tvorba nových kartoték

Složka se zdroji


Všechna základní data už existují v markdown podobě ve zdrojových souborech SRD. Příprava podkladů pro novou Kartotéku tak spočívá především v jejich seskupení do jednoho dokumentu a ve zpracování hlaviček pro jednotlivé položky. Hlavička každé položky musí obsahovat všechny filtrovatelné informace o položce.


Data je následně potřeba dostat do jednotného formátu, ale velká část téhle práce jde automatizovat (funkcí nahradit nebo scriptem), takže se tím nenechte rušit a klidně to pořešíme potom :)


Chceš pomoct? I tohle může být kartotéka!

  • DnD / JaD:
    • Odbornosti (featy)
    • Magické předměty & Lektvary
    • Běžné vybavení
    • Nestvůry
  • DrDII:
    • Zvláštní schopnosti
  • Apokalyptickej svět:
    • Tahy
  • Shadowrun:
    • Zbraně a vybavení
    • Kouzla
  • Libovolný jiný systém:
    • Libovolné obsáhlé položky s pravidlovými vlastnostmi

Všimněte si, že ačkoliv Kartotéky vychází z SRD technologie, tak na SRD nejsou přímo závislé a klidně lze tvořit kartotéky pro systémy, jejichž SRD nemáme - jen je potřeba zpracovat zdrojové markdown dokumenty od začátku (což ale není kriticky složité - a dost možná se to zúročí v budoucnu při tvorbě příslušného SRD).


Pokud máte zájem, dejte vědět a pomůžeme s detaily!


Rozšiřování stávajících Kartoték

Do Kartoték lze samozřejmě přidávat další položky. Lze ale i rozšiřovat možnosti těch již existujících! Můžete přidávat nové možnosti filtrování nebo přidávat další systematické (opakující se, relevantní) informace. Vše, co je potřeba udělat, je doplnit hlavičky již existujících položek o nový atribut (řádek/informaci).


Možná rozšíření stávajících Kartoték jsou např. obohacení DnD kouzel o:

  • Info o přítomnosti v JaD příručce
  • Elementy
  • Útoky (na dálku, na blízko, dotyk) a Záchranné hody (atribut, SO)
  • Hodnoty Zásahů (zranění)
  • Metageme a ingame "funkce" (controlling, utility, civilní, obranné...)
  • ...libovolné jiné které shledáte hodnotnými

Opět, pokud máte zájem, dejte vědět a rádi pomůžeme.


Sdílejte, než to smažou!

Ne, vážně: jde sice o betu, ale vkládáme do ní velké naděje. Bez ohledu na případné změny, adresa kartoteky.d20.cz (a URL jednotlivých kartoték) bude už stabilní a věříme, že Kartotéky s námi už zůstanou napořád. Takže je klidně užívejte a dejte o nich vědět ostatním!


Ještě jednou díky Naokimu za jeho nadšení pro věc a Dukolmovi za jeho trpělivost s naší nedočkavostí a experimentováním s odlišným techem.


Článek vložil sirien | CC Attribution 26.11.2023
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 150 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14227795600891 secREMOTE_IP: 3.144.251.72