Herní kultura - shrnutí nejen pro hráče

V tomto pojednání se zaměřím na chování hráčů k sobě navzájem, dodržování určité etikety a jistých zásad, vedoucích ke zpříjemnění herních seancí i zlepšení stavu celé herní subkultury.
Napsal SEBastian Chum
Každá subkultura má svá nevyřčená pravidla a zásady. Ta herní však svou různorodostí a rozsáhlostí předem znemožňuje jakýkoliv obecný konsensus, což občas vede k nepříjemnostem. A protože jsme na stránkách věnovaných RP hrám, pokusím se analyzovat stav herní kultury právě v roleplayingu.
Jde o souhrn mé zhruba desetileté kariéry hráče a Vypravěče/Dějmistra. Už mnohokrát (a v poslední době stále častěji) se mi vyplatilo tyto zásady slušnosti svým spoluhráčům připomínat, a vám se to určitě vyplatí také.
Funkce Pána hry je, jak je mezi PJ známo, nevděčná. O jejích nástrahách a úskalích toho bylo nejen na stránkách Dechu draka napsáno dost k zaplnění menšího archivu. O funkci hráčů se toho ale píše relativně málo a většinou jen zprostředkovaně.
Podívejme se tedy na v podstatě nejdůležitější osobu v RPG, hráče.
---

Úvod

Hráč je cílem a středobodem každé hry. V případě roleplayingu je Pán hry vlastně jen prostředkem systému a světa k tomu, aby se nabídl hráči a pobavil ho. Málokterý Pán hry je však schopen nahlédnout za svou ješitnost a hodiny strávené nad přípravou příběhů, aby tuto skutečnost uznal. Natož aby z ní začal těžit a využívat ji.
Prvním pravidlem v herní kultuře je, že vše má směřovat k pohodovosti, plynulosti hry.

Základy

1. Pokud nestíháte, ozvěte se včas
Toto pravidlo se zdá být naprostým základem slušného chování, ale hráči se z pravidel konvenční společnosti často vyčleňují. Pán hry nejspíše přípravou strávil celý den, a věnoval hře velký objem své denní dávky kreativity. Nemusí to být vidět ve formě štosů poznámek nebo prokreslených map. Ale Páni hry bývají lidé tvořiví a nadaní, proto mějte k jejich snaze úctu a ozvěte se alespoň den předem, pokud nestíháte nebo vám jinak nevyhovuje doba začátku hry.
2. Přijďte na čas
Opět na první pohled jasné pravidlo, z pohledu hráče ale naprosto nepodstatná věc. V roleplayingu však jde o každou minutu. Skutečnost, že samotná sezení trvají v průměru okolo čtyř hodin, na tom nic nemění. Opět platí, že není dobré mrhat úsilím jiného člověka, a váš Pán hry bývá většinou i známý nebo kamarád, a o těch to platí dvojnásob.
3. Omezte neherní záležitosti
Sešli jste se kvůli RPG, hrajte RPG. Pokud jste zrovna neuzavřeli smlouvu s vydavatelem o zpracování vaší současné herní kampaně do podoby herní příručky, nechte všechny starosti a novinky ze skutečného světa před prahem herní místnosti. Hráče konvenční společnost nenávidí a vysmívá se jim právě pro schopnost odpoutat se od kruté reality, a toto negativní vnímání našeho hobby vyplývá z pouhé skutečnosti, že se sami bojí na své úděly zapomenout, jakoby jim snad mělo něco utéct. Ukažte proto světu, že jste skutečným roleplayerem, a zahoďte to. Za tento rituál vám bude každý u stolu vděčný.
4. Mějte jasno
Tímto bodem myslím více věcí najednou. Pokud zrovna hrajete více RPG nebo máte mít oslavu narozenin, dbejte, ať se tato data nekryjí. K hernímu stolu sedejte s čistou hlavou, připraveni pořádně se odreagovat. Neuvažujte o co jste přišli nebo co jiného jste mohli dělat, v tu samou chvíli zabraňujete sami sobě si hru pořádně užít. Pokud ale tento stav "nezúčastněnosti" zažíváte častěji, doporučuji buď deset minut meditace před hrou, kdy si pročistíte myšlenky, nebo si dát od roleplayingu pauzu. Mohlo se stát to, na co kárným prstem poukazují všichni odpůrci RPG: mohli jste to přehnat. Ano, i to se stává, zvláště při doslovném dodržování zde zmíněných doporučení. Proto všeho s mírou, i RPG. Věřte mi, že vím o čem mluvím, málem mi takhle utekla maturita i přítelkyně...
5. Rozdělte si náklady a zodpovědnost
K RPG bohužel patří i nepříjemná pragmatická část, a totiž jak organizace hry, tak někdy její zasponzorování. U hry se toho většinou hodně sní, proto by k ní každý měl něco na zub donést. Ceny za telefonní hovory o hře by také neměly všechny ležet na bedrech Pána hry, stejně tak, jako by se nemělo pokaždé hrát u něho doma. Stejně tak není PJovou povinností sehnat hráče dohromady. I mimo samotnou hru by se měl každý snažit, aby byla co nejpříjemnější a nejlepší.
6. Pomozte s následky
Pokud se hrálo u někoho doma, ukliďte. Pokud si rodiče některého z hráčů začnou myslet, že o pátečních večerech u kamaráda pořádá neonacistické srazy, zapojte se do vysvětlování, co jsou vlastně ta RPG zač. Pokud má někdo povinnosti, které nemůže nesplnit, od domácích prací přes zabavení mladších sourozenců, pomozte! Hráčovým zájmem je hra a zájmem hry je hráč... ale to neznamená, že by si hráči navzájem neměli pomáhat.
7. Buďte pozorní a solidární
Pokud dostanete od PJ knihu a v ní podtrhané pasáže, které si máte přečíst v zájmu prohloubení vámi hrané role, neváhejte a čtěte. Naučte se herní systém, podle kterého budete hrát. Vyplňujte a aktualizujte si deníky a listiny postav. Uvažujte nad hrou někdy "zvnějšku", i pokud zrovna nehrajete. Projevte zájem a aktivitu, zajistěte zpětnou vazbu. Kdykoliv se vám něco nelíbí, zapamatujte si to a upozorněte po hře Pána hry... V tomto bodě by se dalo pokračovat donekonečna. Ale teprve solidarita a výše jmenované principy dělají hráče hráčem. Bez nich jste jen podivíni, co se scházejí, aby házeli kostkami a vykřikovali, že sesílají kouzlo...
8. Přizpůsobte se a nevyčleňujte se
Roleplaying je týmová hra. Je třeba najít stejnou notu, podobný zájem a jít za ním. Často o hře mluvte a prohlubujte její významy. Ptejte se navzájem i sebe sama, co si od hry slibujete a co by vám nakonec měla přinést. Zkuste se scházet i mimo roleplayingová sezení. V samotné hře přemýšlejte i nad potřebami ostatních hráčů, cíly Pána hry a tím, zda na sebe nestrháváte přílišnou pozornost na jejich úkor. A jestliže se něco z toho děje nebo vám nevyhovuje, ozvěte se a udělejte nezbytné kroky k tomu, aby se hra vrátila do správných kolejí, přijatelných pro každého.

Závěr

(9. A něco nakonec...)
Hráčovým zájmem je se bavit. Co je na druhém místě, to už záleží na druhu hry a povaze skupinky a Pána hry, s nimiž se začne u stolu scházet.
K dosažení první podmínky toho však musí hráč do hry také hodně přinést. Otevřít zábrany své fantazie a aktivně hledat cesty k ulehčení PJovy práce, propracovávání herního světa, zpříjemnění herního prostředí a mnoho dalších věcí. Zkušení hráči, s nimiž je pak radost podnikat dlouhodobé akce, věnují svým postavám a skutečnostem, jež tyto dokáží v herním světě ovlivnit, mnohdy více práce nežli sám PJ. A navíc ještě neustále hledají cesty, jak hru rozšířit, radí ostatním hráčům a při tom všem se drží v mantinelech slušnosti a bez toho, aby tím hru rušili nebo omezovali.
Vše ostatní pak záleží na spolupráci hráčů. Je až neuvěřitelné, jak se hra zrychlí, zpříjemní a zpřesní, když se o to lidé u stolu aktivně a společně snaží.
A protože zájmem Pána hry je bavit hráče, nachází spolu právě v zábavném účelu hry společný základ spolupráce.
Nebojte se proto mluvit o svých přáních a očekáváních už od začátku hry. Pokud jste pasivní hráči a necháte se rádi vláčet předem propracovaným příběhem, do něhož v podstatě nemůžete zasahovat, přečtěte si knížku nebo kupte deskovou hru.
Roleplaying je hlavně o zážitcích, emocích a fantazii. Pomozte tedy PJ přijít na chuť vašim herním potřebám a dejte mu nástroje, kterými vám vyjde vstříc. Základem je ale dodržování alespoň tohoto souhrnu devíti zásad herní kultury...
Napsal SEBastian_Chum 16.02.2006
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11335611343384 secREMOTE_IP: 54.152.43.79